Výročná správa k 31.12.2018

Počas štvrtého kvartálu poklesla hodnota portfólia o 16%, rok 2018 sme tak ukončili so stratou 1,5%, oproti strate 4,4% indexu S&P500. Neistota ohľadom obchodnej vojny medzi USA a Amerikou pokračuje naďalej, hlavným dôvodom poklesom na kapitálových trhoch sú však rastúce sadzby americkej centrálnej banky FED. Nárast sadzieb zvyšuje atraktivitu investícií s fixným výnosom (vklady, dlhopisy) čo spôsobilo odliv kapitálu z akciových trhov.

Naše investície

Pokles hodnoty v roku 2018 bol spôsobený hlavne investíciami v Číne a ich vyššej koncentrácii v portfóliu. Počas kvartálu sme uzatvorili všetky naše pozície v krajine až na jednu: Autohome (ATHM). Jedná sa o najväčší online portál na predaj áut v Číne. Na základe analýz majú až 70% podiel na trhu, teda dominantnú pozíciu, ktorú si s veľmi vysokou pravdepodobnosťou udržia aj v nasledujúcich rokoch. Autohome zarába na zverejňovaní inzerátov zo strany predajcov, celoplošnej reklamy výrobcov áut (BMW, Ford, Lexus, Jaguar, atď.), dátovej analýze a nedávno spustili aj účtovný a CRM softvér pre dílerov áut. Napriek spomaľujúcej Čínskej ekonomike, rastú ich tržby a prevádzkový zisk 30% ročne, pričom majú 1,2 mld. USD v hotovosti a žiadny dlh.

V priebehu roka 2018 sme urobili 3 nové investície v Číne, pričom sme všetky uzatvorili so stratou. Najvyššiu stratu sme zaznamenali na pozícii JNBY Design (-25%), kde strach ohľadom obchodnej vojny medzi USA a Čínou spôsobil prudký pokles akcií, ktorý aktivoval náš stop loss. Finančné výsledky firmy sú naďalej veľmi pozítivne, ich akcie monitorujeme a v prípade priaznivého vývoja sa do pozície znovu vrátime.

Naďalej sa plánujeme sústrediť aj na Čínu, avšak s nižšou koncentráciou v jednotlivých tituloch. Tamojšie akcie sa po poklese v roku 2018 predávajú za veľmi atraktívne valuácie, budeme však postupovať opatrnejšie a sústrediť sa iba na spoločnosti ktoré sú č.1 alebo 2. na svojich trhoch.

Najziskovejšou pozíciou bola minula minulý rok spoločnosť Trade Desk (TTD), ktorej akcie narástli o 153%. Trade Desk vyvíja a distribuuje softvér pre reklamné agentúry, ktorý im umožňuje zadávať kampane cez viaceré kanály a automaticky (Facebook, Google, Spotify, Roku a milióny ďalších).

Reklamný priemysel fungoval v minulosti neefektívne, kedy sa kupujúci reklamného priestoru (inzerenti) a predávajúci (vlastníci médií) dohadovali na podmienkach po telefóne alebo cez e-maily, a celý proces trval dni a niekedy týždne. Dnes to už funguje na princípe tzv. programatickej reklamy, kde si inzerent vyberie reklamné kanály, zadá rozpočet a softvér už automaticky nakúpi priestor a zobrazuje reklamu miliónom ľudí. Globálne sa na digitálnu reklamu minie približne 300 mld. USD, pričom programatická predstavuje približne 20% z toho.
Trade Desk je lídrom v tejto oblasti a medzi ich zákazníkov patria top reklamné agentúry ako WPP a Omnicom. TTD je momentálne najväčšou pozíciou v portfóliu (16,7%).

Tržby našich spoločností stúpli v roku 2018 v priemere o 34%, pričom ich zisk rástol ešte rýchlejšie. Ako sme spomenuli v minulých listoch, akciové trhy sú z krátkodobého hľadiska nepredvídateľné a ovplyvnené tisíckami faktorov. Výsledkom je, že sa cena akcie (alebo spoločnosti) odchýli od skutočnej hodnoty. Teda akcia môže poklesnúť, zatiaľ čo firme sa darí veľmi dobre. Z dlhodobého hľadiska však kopíruje hodnotu firmy, a ako rastú tržby, zisky a cash flow, stúpajú aj jej akcie.

Výkyvy cien a poklesy sú nevyhnutnou súčasťou investovania a trpezlivosť je kľúčovou vlastnosťou každého investora. Ako povedal Warren Buffett: „Akciový trh je nástroj, ktorý presúva peniaze od netrpezlivých ľudí k trpezlivým.“ V portfóliu vlastníme kvalitné firmy s vysokým potenciálom rastu a silnou pozíciou na jednotlivých trhoch. Sme presvedčení, je iba otázkou času, kým sa cena vráti späť k ich reálnej hodnote. Naša stratégia sa nemení, naďalej vyhľadávame silné firmy s potenciálom rastu, kvalitným manažmentom a rozumným ocenením. Naše stop lossy ostávajú na mieste a počas minulého roku pomohli zamedziť väčším stratám.

Ku koncu roka sme držali 35% portfólia v hotovosti a 65% v akciách. Po poklese akciových trhov v roku 2018 sa valuácie firiem dostali na oveľa atraktívnejšie úrovne a identifikovali sme už niekoľko potenciálnych investícií. Výpredaj akcií pre nás znamená väčšie množstvo atraktívnych príležitostí a vyššie budúce výnosy.

Ďakujeme Vám za prejavenú dôveru a podporu v roku 2018 a želáme šťastný a úspešný rok 2019.