Výročná správa k 31.12.2017

V roku 2017 sme dosiahli výkonnosť v dolároch +46%, oproti 21.8% indexu S&P500, ktorý obsahuje 500 významných amerických spoločností a je tak dobrým ukazovateľom celkovej výkonnosti akciového trhu. Naša výkonnosť v eurách bola 32%, znížená nepriaznivým vývojom menového kurzu EUR/USD.

Myslíme si, že dopady menových kurzov na našu celkovú výkonnosť budú minimálne z pohľadu niekoľkých rokov (teda budú roky kedy nám uškodia, ale aj aj také kedy pomôžu). Zaistenie proti týmto pohybom by nás stálo 2% z kapitálu ročne na poplatkoch burze a brokerom, čo by z dlhodobého hľadiska malo výrazne horší vplyv na celkový zisk stratégií. Pokiaľ máte napriek tomu záujem o zaistenie tohto rizika, môžete nás kontaktovať a my to zariadime.

Firmy v portfóliu
Výrazný zisk minulý rok sme dosiahli hlavne vďaka výnimočným ľuďom, ktorí manažujú spoločnosti v našom portfóliu.

Našou najvýkonnejšou investíciou roku 2017 boli akcie firmy Arista Networks (ANET), ktoré sa zhodnotili o 142%. Kúpili sme ich ešte v septembri roku 2016 za $79, pričom dnes sa obchodujú za $235. Jej zakladateľom a najväčším akcionárom je Andreas Bechtolsheim (“Andy”). Andy je pôvodom z nemeckého Bavorska, neskôr sa však presťahoval do USA a začal študovať elektrotechniku na Stanfordskej univerzite. Bol jedným zo spoluzakladateľov firmy Sun Microsystems, ktorú neskôr kúpil Oracle za 7 miliárd dolárov.

Taktiež založil spoločnosť Granite Systems so svojim kamarátom profesorom Davidom Cheritonom, ktorú kúpilo Cisco za 200 miliónov dolárov. V roku 1998 ho na pôde Stanfordskej univerzity oslovili dvaja študenti, ktorí prišli s nápadom nového internetového vyhľadávača. Andymu ukázali úvodný prototyp, a on okamžite súhlasil s prvotnou investíciou $100 000 na nákup serverov. Tí dvaja študenti sa volali Larry Page a Sergey Brin, a neskôr svoju novú spoločnosť nazvali Google. V roku 2004 založil Andy spolu s Cheritonom Arista Networks, ktorá predáva sieťové zariadenia pre dátové centrá ako porty, switche a routery. Spoločnosti sa mimoriadne darí, tržby dosiahli za posledný rok úroveň 1,5 miliardy dolárov (44% rast) so ziskom takmer 400 miliónov. Sme radi, že môžeme spoluinvestovať s človekom ako je Bechtolsheim a kým ostáva na čele firmy, nevidíme dôvod k predaju ani jednej akcie.

Druhý v našom rebríčku je Tobias Lütke (ďalší Nemec), zakladateľ firmy Shopify. Tobias bol programátor a presťahoval sa z Nemecka za priateľkou do Kanady, kde chcel spolu s kamarátmi otvoriť online obchod na snowboardy. Postupne však zistil, že existujúce softvérové produkty na vytvorenie a manažovanie online obchodov sú nedostatočné a tak sa vybral týmto smerom. Vďaka investícii $200 000 od kamarátov a rodiny založili spoločnosť Shopify, ktorá poskytuje e-commerce softvér pre malé a stredné podniky. Dnes majú viac ako 500 000 zákazníkov pričom tržby v poslednom roku stúpli o 70% na 580 miliónov dolárov. Akcie sme kúpili na konci roku 2016 za $40, minulý rok skončili na $101.

Musíme taktiež spomenúť spoločnosť Netease, ktorej najväčším akcionárom a riaditeľom je William Ding Lei (V Číne prezývaný ako „Game Boy“). Jeho spoločnosť (a aj Vaša) drží takmer 30% podiel na čínskom trhu s počítačovými a mobilnými hrami, pričom začína postupne expandovať do zahraničia. Hodnota firmy Netease na burze bola v roku 2002 iba 40 miliónov dolárov, dnes je to 40 miliárd. My sme prvé akcie kúpili na začiatku roku 2015 za $120, minulý rok uzavreli na $345, čo aj s dividendami predstavuje 43% priemerný ročný výnos od nákupu.

Ďalším na rade je Willy Walker, majiteľ spoločnosti Walker & Dunlop, ktorá poskytuje financovanie a úvery v realitnom biznise. Je jednou z mála finančných spoločností, ktoré dosiahli zisk aj počas kolapsu amerického realitného trhu v rokoch 2007/2008. Keď Willy Walker vystriedal otca na čele firmy v roku 2010, mali 50 zamestnancov a sústredili sa na jeden región. Dnes zamestnávajú 550 ľudí v 30 amerických mestách. Umiestnili sa na 13. mieste v rebríčku časopisu Fortune najlepších zamestnávateľov roka medzi malými a strednými firmami. Ich akcie sme kupovali ešte v roku 2012, ale bohužiaľ sme ich predali. Na konci roku 2016 sme opäť zainvestovali za $32 pričom minulý rok uzavreli na $48.

Našim firmám v Čine sa darí veľmi dobre, investícia do Jupai Holdings na $9 v auguste 2017 sa ukázala ako veľmi výhodná, rok totiž uzavreli pri cene $18. Počas roku sme tiež nakúpili tri biotechnologické firmy, dve v USA a jednu v Číne. V prvom prípade sme už obe vypredali s miernym ziskom, nesplnili totiž naše očakávania. Tú poslednú ešte držíme v strate, spoločnosť však rýchlo rastie, má vysoké ziskové marže a veľký potenciál do budúcna, preto zatiaľ neuvažujeme o jej predaji.

Investovanie
V poslednom kvartáli sme neuskutočnili žiadne nové nákupy. Nejde o to, že by sme boli leniví, ale pravda je taká že výhodných príležitostí dnes vidíme veľmi málo. Nie je podstatné iba nájsť a kúpiť dobrú firmu s kvalitným manažmentom, veľmi dôležitá je aj cena. Napríklad byt v Starom Meste môže byť kvalitná investícia, ale je veľký rozdiel či za neho dáte 100 000 EUR alebo 1 mil. EUR, pokiaľ zaplatíte príliš veľa, znižuje to celkový výnos a môže dôjsť aj k strate.

Ako hovorí Benjamin Graham: „Cena je to čo zaplatíš, hodnota je to čo dostaneš.“ Ak investujeme do firmy, ktorej cena na burze je 100 mil. EUR, ale odhadovaná hodnota je len 50 mil., pravdepodobne na tom nezarobíme. Hľadáme teda dobré firmy s kvalitným manažmentom, ale ktoré sa obchodujú za cenu nižšiu než je ich nami odhadovaná hodnota, a takých je dnes stále menej. To je jediný spôsob ako investovaním dlhodobo dosahovať zisk. Nechceme kupovať predražené firmy a dúfať že ich predáme bláznom ktorí budú ochotní zaplatiť ešte vyššiu cenu ako my. Nápady na nové investície sú ako dažďový odkvap, niekedy tečú plným prúdom, niekedy iba kvapkajú.

Ako klientom sa Vám vždy snažíme vysvetliť, že akcie nie sú iba papiere, ktorých cena náhodne skáče. Predstavujú podiely vo firmách s reálnymi produktami, zamestnancami, dodávateľmi a zákazníkmi. Naše výsledky budú z dlhodobého hľadiska presne zodpovedať výsledkom firiem do ktorých investujeme. Teda v niektorých rokoch bude rast cien akcií vyšší, nech skutočný nárast hodnoty firiem v našom portfóliu, v iných rokoch zase dôjde k poklesu cien napriek tomu že sa firmám darí.

Ak nakúpime spoločnosť, ktorá porastie 20% ročne po dobu 5 rokov, náš celkový výnos z investície bude tiež 20%. Prvý rok pôjdu akcie o 40%, druhý možno klesnú o 20%, tretí znovu porastú ale celkovo budeme na 20% ročne. Nesnažíme sa teda predpovedať, na akej cene budú naše akcie o rok, pretože to nikto nevie a ani to netreba vedieť. Podstatné je či sa zvyšuje hodnota firiem v našom portfóliu, teda či rastú ich tržby, zisky a free cash flow a či budú mať o rok silnejšiu pozíciu na svojich trhoch alebo nie.

Hlavným cieľom našej firmy je dlhodobo dosahovať vyšší výnos ako index S&P500 (ak to nedokážeme, tak nás nepotrebujete a môžete investovať s nízkymi nákladmi do indexového fondu). V niektorých rokoch budeme mať výrazne lepší výsledok ako index, v iných budeme zaostávať. Nedokážeme tvoriť zisk každý rok, pretože aj firmy do ktorých investujeme budú mať lepšie a horšie roky a určite príde obdobie s negatívnym výsledkom.

Investovanie sa dá prirovnať k cyklistickej súťaži Tour de France. Žiadny cyklista ešte nevyhral všetky etapy jedného závodu, pretože každý je silný v určitých častiach kde získa náskok zatiaľ čo stráca čas a body v iných. Tak isto sa aj my budeme snažiť „odtrhnúť od pelotonu“ a zarobiť čo najviac v časoch kedy naša stratégia funguje veľmi dobre a minimalizovať straty v nepriaznivých obdobiach. Myslíme si, že z dlhodobého hľadiska dokážeme nazbierať dosť bodov a nakoniec si oblečieme zaslúžené žlté tričko (dosiahneme vyšší výnos ako index).

Dostávame aj veľa otázok ohľadom Bitcoinu a iných kryptomien. Je to pre nás niečo čo nedokážeme ohodnotiť a preto sa držíme mimo. Nevieme Vám povedať či to je výhodná investícia alebo nie, vieme však poradiť aby ste nedávali týmto smerom viac ako 10% aktív.

Kryptomeny nám pripomínajú príbeh o sardinkách v Kalifornii. Keď sardinky zmizli z ich tradičných vôd, komoditní obchodníci vyhnali ich ceny na nové rekordy. Jedného dňa sa jeden kupujúci rozhodol, že si dopraje luxusnú večeru a otvoril si konzervu. Sardinky však boli nechutné a spôsobili mu žalúdočné problémy. Išiel s tým za predajcom konzervy a ten mu hovorí: „Vy tomu nerozumiete. To nie sú sardinky na jedenie, to sú sardinky na obchodovanie“. Technológia na ktorej sú kryptomeny založené má určite potenciál, väčšina obchodov je však čisto špekulatívnych a nemá žiadne reálne využitie.

Investovanie nie je spôsob, akým sa dá rýchlo zbohatnúť. Aj tým najlepším firmám trvá niekoľko rokov, kým vyrastú a dosiahnu tak zaujímavý výnos pre akcionárov. Mnoho ľudí však podceňuje silu zloženého úrokovania, ktoré aj z malej sumy vytvorí veľké bohatstvo ak beží desiatky rokov. Pre ilustráciu prikladáme nasledovnú tabuľku, ktorá znázorňuje rast investície 10 000 EUR v rôznych obdobiach a pri rôznych výnosoch:

table

Ak teda investujeme 10 000 pri ročnom úroku 8%, po 30 rokoch sa suma vyšplhá na 100 000, pri 12% výnose je to takmer 300 000. Urobíme všetko čo je v našich silách aby sme dosiahli minimálny výnos 12-16% ročne po všetkých poplatkoch.

Ďakujeme Vám za prejavenú dôveru a podporu v roku 2017 a želáme šťastný a úspešný rok 2018.